Google

pátek 3. července 2009

Třeboňsko: 7. letní putování českým Vitorazskem.

Františkov
(Zpět na předcházející část) Jeden kilometr východně od Klikova je vesnice Františkov. Leží na západním okraji hlubokých hraničních hvozdů, německy se také jmenovala Franzensthal a patřila od svého vzniku k obci Klikov. Přístup do osady je po silnicích z Klikova a Rapšachu a po lesních cestách z Nové Hutě, Nové Vsi a z Londonu.


Protože zde už před třicetiletou válkou byla nalezena železná ruda, vyrostla zde železárna, která přilákala havíře a hamerníky. V železárnách se topilo dřevěným uhlím, a tak se zde usazovali i další lidé, kteří se zabývali kácením dřeva, jeho pálením v milířích a výrobou kolomazu. Hamry na zpracování surového železa byly poháněny vodou z říčky Dračice. Kolonie dělníků sem také lákala obchodníky.


Přestože zásoby zdejší nízkoprocentní železné rudy nebyly velké, po čase sem musela být ruda dovážena ze vzdálených dolů, zůstala zdejší železárna v provozu až do roku 1880. Potom sice byly začazené budovy přestavěny na velký parní mlýn, který příliš neprosperoval, později sloužil jako sklad různého zboží. Na východní zdi budovy doposud prosvítá ruský nápis z roku 1968, vyzývající sovětská vojska k odchodu domů.

Bývalá železárna a parní mlýn ve Františkově
"SSSR=jděte domů" nápis z roku 1968 na budově mlýna ve Františkově 
Po roce 1948, kdy bylo na východním okraji obce vytvořeno nepřístupné pohraniční pásmo, život ve Františkově ještě více utichl. Pracovní, obchodní a společenský ruch připomínají, mimo továrního komína a vysokých budov mlýna, některé zajímavé staré stavby a zbytky vodních náhonů u Dračice.
Důležitou stavbou je most přes řeku.

Most přes Dračicí.
Přírodní rezervace Pískovna u Dračice.
V současnosti se zde, při snaze o oživení osady, objevuje stále více ubytovacích a stravovacích zařízení, neboť málo porušená drsná příroda v okolí chladné říčky Dračice láká v letním období turisty i rekreanty. Zajímavostí na jihu od Františkova jsou také kopce pískové pouště, přírodní rezervace zvané Pískovna u Dračice. (R.Fischer) Pokračování

Žádné komentáře:

Okomentovat