Google

pondělí 13. července 2009

Třeboňsko: 17. letní putování českým Vitorazskem.

Žofina Huť.

Z Vyšného je možné do osady Žofina Huť dostat se buď přes Fišerovy Chalupy nebo přes Oboru. Žofina Huť vznikla u myslivny, uprostřed lesů, které patřily k vitorazskému panství pánů Fürstenberků. Původně se jmenovala Forchenwalde.



Když se v polovině 19.století v nedaleké Nové Vsi nad Lužnicí uchytil nagelbergský podnikatel Stölzle, dohodl se s vitorazskými pány a postavil v jejich lesní osadě sklářskou huť. Na počest hraběnky Žofie z Fürstenbergu byla sklárna nazvána Žofiina huť (Sophienwald). Vedle hutě vyrostla osada s dělnickými domky, které, jak bývalo u sklářských osad obvyklé (např. Černé Údolí), nestojí čely k silnici, ale podélně. V roce 1931 sklárna ukončila činnost a byla zbourána. V osadě byla jednotřídní německá škola.



Po odchodu německého obyvatelstva po roce 1945 se v domcích usadili především lesní dělníci. Severozápadně od osady je přírodní rezervace „Žofinka“, rašeliniště s přirozenými porosty borovice blatky a s rojovníkem bahenním.



Osada, která se nyní oficiálně jmenuje Žofina Huť, je součástí Nové Vsi nad Lužnic, a na rozdíl od sousedních vesnic Obora, Nakolice a Vyšné, kde převládají rekreační obydlí, je v „Žofince“, jak se osadě běžně říká, všech 22 domů trvale obydleno (oficiálně). Žije tam 71 obyvatel. (R. Fischer)Pokračování.

Žádné komentáře:

Okomentovat