Google

čtvrtek 9. července 2009

Třeboňsko: 13. letní putování českým Vitorazskem.

Hrdlořezy.

(Zpět na předcházející část) O vesnici Hrdlořezy, postavené jižně od Suchdola nad Lužnicí, jsou první zmínky z roku 1380, kdy se i na okraji mohutných novohradských hvozdů a rašelinišť začali usazovat drobní zemědělci, poddaní pánů z Rožmberka. Jedná se o vesnici ležící do roku 1920 na české straně zemské hranice.



Po svém vzniku se vesnice nazývala SUCHDOLEC, podle nedalekého Suchdola, s nímž v minulosti sdílela všechny doby dobré i zlé. Název Hrdlořezy vesnice dostala, podle lidové legendy, protože v ní údajně hledali bezpečí všelijací rváči a kriminální živly.









Za stavovského povstání měli poddaní z Hrdlořez povinnost podílet se na stavbě a obsluze srubu u Majdaleny. Po válce zbyli v Hrdlořezech pouze dva usedlíci.






Východně od Hrdlořez je zastávka železniční trati Veselí nad Lužnicí-České Velenice. Středem podlouhlé vesnice vede silnice ze Suchdola k Novým Hradům. Uprostřed osady stojí kaple sv.Jana, z roku 1816. Přes výhodné železniční spojení se za posledních padesát let značně snížil počet trvale žijících obyvatel. Starší budovy jsou využívány jako víkendová obydlí, pokud nechátrají. Hrdlořezy jsou částí Suchdola nad Lužnicí, mají 130 obyvatel. Navíc v jednom rybníku se usadil jakýsi zelený mužíček. (R.Fischer) Pokračování

Žádné komentáře:

Okomentovat