Google

pátek 7. srpna 2009

Bývalá Podkarpatská Rus - cenový ráj, ale...

Mnoho obyvatel České republiky dnes už si nedovede představit celní a pasové kontroly, kterými se muselo procházet při výjezdu do sousední země. Kdo by si chtěl čekání na celnici připomenout, ti starší, nebo vyzkoušet, ti mladší, může se přes východní Slovensko vydat na Ukrajinu.

Státní hranice, kterou je při vstupu na území nynější Ukrajiny překonat, pro Čechy a Slováky v letech 1918 až 1939 neexistovala, protože sousední země, zvaná Podkarpatská Rus, byla součástí Československa. Hlavně čeští učitelé, úředníci a podnikatelé, v této krátké době, ze zaostalé země udělali relativně hospodářsky a kulturně vyspělou zemi, která byla v roce 1945 zabavena Stalinem a připojena k Ukrajině.

Při přejíždění hranice mezi Slovenskem a Ukrajinou nezbytným doplňkem pasu není oficiální cestovní doložka a celní devizové prohlášení, ale takzvané "kavné", což je 50 centů "na kávu" pro ukrajinské celníky. Bez "kavného" se čekání na celnici prodlužuje i na několik hodin. Kdo se chce vyhnout důkladnému prohledání auta, zvláště při zpáteční cestě, "zapomene" v pasu dvě nebo tři eura.

Většina spotřebního zboží je na Ukrajině levnější než na Slovensku nebo v ČR. Cigarety v průměru stojí 0,80 euro (20 Kč), 1 kilo čokoládových bombonů 1,20 euro (30 Kč). Zakázán je vývoz masných a mléčných výrobků, více než dva balíky cigaret, 1 litr tvrdého alkoholu a čtyři litry vína. Cukrovinek, oblečení a další zboží, které nepodléhá zkažení, je možno vyvážet bez omezení.Vyplatí se především nákup pohonných hmot. 1 litr benzinu stojí 0,60 euro (15,30 Kč).

Ukrajina ovšem není rájem pro domácí obyvatelstvo. Problémem jsou vysoká nezaměstnanost a nízké mzdy. Oficiálně je udávaná nezaměstnanost 12 procent, skutečná je asi 30 procent. Ti, kteří mají práci, dostávají mzdu do výše 100 euro (2.500 Kč). Za takových podmínek je i zdánlivě nízká cena zboží pro Ukrajince vysoká. Nelze se proto divit, že houfně opouštějí zemi a raději za otrockých podmínek bezohledných pracovních agentur pracují v České republice a výdělek zasílají rodinám domů. (R.Fischer)

1 komentář:

  1. V pubertě jsem s maminkou jezdila do Podkarpatské Rusi pravidelně za rodinnými známými. Už několikrát jsem manželovi říkala, že bych si na to chtěla zavzpomínat a jet se tam podívat. Bohužel dnešní situace na Ukrajině tento nápad úplně znemožnila. Přemluvila jsem manžela alespoň letos na dovolenou na Slovensku, protože tam toho nacestovaného tolik nemáme.

    OdpovědětVymazat