Google

úterý 25. srpna 2009

Čí je Šumava?

Jihočeský hejtman Zimola v neděli zřejmě konečně zvedl ze židlí úředníky ze Správy Národního parku Šumava i Ministerstva životního prostředí, když oznámil, že kůrovcová kalamita na Šumavě dosáhla takových rozměrů, že kraj bude nucen vyhlásit stav nouze, aby byla situace rychle řešena.

Zimolovo prohlášení přivedlo do stavu zuřivost především ministra Mika, neboť tento pán se na likvidaci české přírody, jmenovitě šumavské, podílí už delší dobu. Nejdříve obvinil Zimolu z předvolební rétoriky - což je nejjednodušší vyjádření, když chybí myšlenka, protože předvolební období je prakticky pořád. Názor zasáhnout proti kůrovci nemá nejen ČSSD, jíž je Zimola členem, ale stejný názor měl i bývalý hejtman Zahradník (ODS) a příslušníci dalších politických stran, včetně některých jihočeských a západočeských Zelených, kteří jsou pražským vedením umlčováni.

Ministerstvo ŽP se zlobí, že Jihočeský a Plzeňský kraj si nechaly vypravovat odbornou zsprávu lidmi, kteří nejsou ovlivňováni Správou NP Šumava ani MŽP, že zprávu o lese vypracovali lesníci, lidé z praxe, nikoli pražští přírodovědci.

Ke shodě odborné lesní veřejností s MŽP může jen velmi těžko dojít, neboť jednomu se jedná o škody na dřevě, druhému o ideologii. Lidé na Šumavě, a všude na venkově, na rozdíl od obyvatel velkoměst, znají cenu dřeva, proto je jim líto, kolik dřeva je kvůli velkoměstské nabubřelosti, údajné touze po obnově pravěkých lesů, zničeno. Jihočeský a plzeňský hejtman proto nedělají nic jiného, než hájí zájmy obyvatel krajů, lidí, kteří na Šumavě a v její blízkosti žijí.

Kůrovcová kalamita nejhůře postihla obce České Žleby, Stožec a Novou Pec. Stožecká starostka Zdeňka Lelková říká, že se nyní raději moc nerozhlíží kolem sebe, aby neviděla tu spoušť. „Kam se podíváte, všude jsou známky napadených a usychajících smrků, v podstatě každý kopec. Dnes je správa NP největším tvůrcem holin možná v celé České republice."
(F.N.)

Žádné komentáře:

Okomentovat