Google

úterý 27. října 2009

Inaugurace prezidenta Tisa před sedmdesáti lety.

Před sedmdesáti lety, 26. října 1939, se Jozef Tiso stal prezidentem Slovenské republiky, k čemuž navíc dostal titul Vůdce.

Josef Tisi se narodil 13. října 1887 ve Velké Bytči. Studoval na gymnasiu v Žilině, v kněžském semináři v Nitře a na univerzitě ve Vídni. V roce 1924 se stal farářem v Bánovcích nad Bedravou. V letech 1927 až 1929 byl československým ministrem zdravotnictví. Poslancem Národního shromáždění byl do roku 1938. 7. října 1938 ho prezident Emil Hácha jmenoval premiérem slovenské autonomní vlády.


13. března 1939 byl Tiso vylákán do Berlína, kde pod pohrůžkou vrácení Slovenska Maďarsku slíbil Hitlerovi odtržení Slovenska od Československa. Slovenský stát vznikl z Hitlerovy vůle. Hitler se zavázal Slovensko chránit. Chránil i Tisa před vnitřními protivníky, kterými byli jak Sidor, tak Mach, tak Tuka. Tito radikálové s fašistickými sklony sice byli ideologicky Hitlerovi blíž, ale Hitler potřeboval Slovensko jako klidnou zemi.

Po válce byl Josef Tiso zatčen. Soudní proces byl veden pod politickými vlivy domácími i sovětskými. 18. dubna 1947 byl na dvoře Justičního paláce v Bratislavě popraven. Dodnes je Tisovi kladeno za vinu, že dopustil deportaci slovenských židů do německých koncentračních táborů, a tím jejich likvidaci.

Žádné komentáře:

Okomentovat