Google

sobota 24. října 2009

Nylonkám je sedmdesát let.

Dnes je to přesně sedmdesát let, co v americkém městě Wilmington (stát Delaware) byly na trh uvedeny punčochy z umělého vlákna- nylonu. 4 tisíce párů bylo prodáno během několika hodin.

Nylon sice byl sice v laboratořích firmy DoPont objeven už v roce 1934, ale byl používán jen na výrobu kartáčů. První nylonové punčochy byly představené na světové výstavě v New Yorku v dubnu 1939. Víceprezident DuPontu je představil jako výrobek pevný jako ocel, jemný jako pavučina a měkký jako přírodní materiál. Už v květnu 1940 bylo vyprodáno 5 milionů nylonových punčoch.

Poté co USA vstoupily do války, výroba nylonových punčoch skončila, protože americká armáda všechno nylonové vlákno stáhla pro svou potřebu, na výrobu stanů a padáků. Americká vláda však zjistila, že nylonka jako úzkoprofilové vyhledávané zboží je silnou zbraní, jejíž zásluhou je možné získávat informace i pomoc obyvatel v dobývaných evropských zemích. Tím se nylonky dostaly na evropský černý trh.

Po válce se nylonky začaly vyrábět ve většině vyspělých zemích, i když vlákno neslo různé označení (v Československu silon, v Německu perlon, v Rusku kapron atd.).










Žádné komentáře:

Okomentovat