Google

čtvrtek 8. října 2009

Před osmdesáti lety se narodil Vladimír Menšík.

Dneska (9.10.2009) by oslavil osmdesátiny Vladimír Menšík, nezapomenutelný skvělý herec, bavič a vynikající vypravěč.

Patřil k herecké špičce šedesátých a sedmdesátých let. Je ho možné zařadit, spolu s Vlastou Burianem a Janem Werichem, k největším komikům 20. století, kteří vyvolávali návaly smíchu jak hereckým uměním, tak vizáží, tak slovním projevem. Všichni tři byli nemocní tělesně, všichni tři měli zvláštní způsob chování, všichni tři museli bojovat s lidskou blbostí.

Na filmy s nezapomenutelnými postavami Vladimíra Menšíka stávaly dlouhé fronty. Na jednotlivé díly televizních seriálů Arabela, Chalupáři, My všichni školou povinní, ve kterých Vladimír Menšík hrál, se diváci velcí i malí těšili celý týden.

Rodák z jihomoravských Ivančic se pod tíží dlouhodobých zdravotních neduhů dožil jen osmapadesáti let. Menšík byl dokonalý improvizátor zejména v komediálních rolích. Svými gagy dokázal šokovat nejednoho režiséra. Byl osobitý, nenapravitelně původní, ale také kritický. Věděl, kam až může zajít a kde jsou umělecká kritéria nesmlouvavá. Tyto hranice dobře vnímal i coby představitel úloh vážných (například ve slavných filmech Až přijde kocour, Markéta Lazarová, Všichni dobří rodáci či v televizních inscenacích Ikarův pád a Tažní ptáci).
Miloval víno, zpěv i jiné věci, laskavý však byl i ve svém dobrotivém sarkasmu ke každému. "Baví mě hrát postavy, které se prodírají životem pomocí vlastních schopností a důvtipu," svěřil se Menšík kdysi. Proto, a nejen proto, ho národ miloval!

Žádné komentáře:

Okomentovat