Google

neděle 4. října 2009

Úpadek českého zemědělství a českého venkova pokračuje.

V regionálních mediích se pravidelně objevují články o úpadku českého zemědělství, o tom, že nedostatek peněz velké zemědělce nutí prodávat základní stáda a propouštět zaměstnance, drobné zemědělce nutí ukončit činnost a hledat si zaměstnání v jiných oborech.

„Lidi propustíme až v krajní nouzi. Hledáme všemožné cesty, jak se dostat z nouze. Sbíráme a prodáváme třeba železný šrot. Snížili jsme hnojení. Dobytek taky nedostane všechno, co by potřeboval. Věřila jsem, že vláda nás nenechá padnout, ale asi nechá. Budeme bojovat do posledního dechu,“ svěřila se včera Deníku předsedkyně ZS Zhoř (kraj Vysočina) Jana Lokvencová.

Světová finanční krize jen prohloubila agrární krizi, ve které se evropské zemědělství zmítá už konce devadesátých let. Přijetí dvanácti východoevropských zemí do EU způsobilo v Evropě nečekaný přebytek potravin. Zaskočilo to všechny, především byrokraty v Bruselu, neboť čísla o východoevropské produkci brali s rezervou.

„Zakládání nové úrody se omezuje šetřením na hnojivech a agrochemikáliích. Šetří se nafta a farmáři dělají jen to nejnutnější. Problém je mimo jiné v dotacích, které má Česko poloviční proti nejstarším členským zemím Evropské unie,“ upřesnil Jan Záhorka, poradce prezidenta AK..
„Pokud vláda situaci nevyřeší, končíme se zemědělskou výrobou,“ přidal se první muž společnosti Dobrosev Dobronín Josef Nepraš. „Návrh rozpočtu na příští rok je pro zemědělce nepřijatelný. Tuto verzi nikdy nepřijmeme,“ varuje Vlastimil Vaněk, ředitel krajské AK v Jihlavě.

Úpadek českých zemědělských závodů začal hned po zahájení privatizace a transformace bývalých podniků socialistické velkovýroby v roce 1993. Socialistická velkovýroba sice nemohla dále fungovat, ale měla být privatizována a transformována v rámci práva a s ohledem na zvláštní vztah zemědělství k volnému trhu.

Divokou privatizaci s vytunelováním atraktivního zemědělského majetku, a především privatizaci zpracovatelského průmyslu a obchodu, lze přirovnat k vypuštění rybám vody z rybníka. Transformované velké zemědělské závody nějaký čas žily ze socialistické podstaty a z přízně žoviálního ministra Luxe, neboť na restituce vlastníků zemědělského majetku vydávaly jen to nejhorší, co měly. A tak několik let se jejich šéfové mohli jako Tarzani bušit v prsa a prohlašovali, jak zničí EU. Postupem času sice bylo tržní prostředí jakžtakž nastoleno, ale to už začal dovoz dotovaných potravin ze světa.

Současný úpadek zemědělství není tragický pro šéfy velkých zemědělských závodů, ti jsou jistě s předstihem finančně zajištěni do smrti, ale pro zaměstnance a pro drobné soukromé zemědělce. Jedná se většinou o starší lidi, odborníky na zemědělské práce, kteří často pracovali za symbolickou mzdu, aby se nějak dopracovali k důchodu. Teď budou muset dojíždět do nějakého podřadného zaměstnání, pokud ho najdou, desítky kilometrů daleko, takže se jejich životní úroveň ještě sníží. Když k tomu připočtou Janotův balíček se zdaněním všeho, co na venkově je, mají jedinou naději - živoření.
(F.Novotný, 4.10.2009)

1 komentář:

  1. dobrý deň,
    Am pani Angela Rice. Som dáma s veľkým svedectvom žijem v USA, a ja som šťastná žena dnes? a povedal som ja, že každý veriteľ, ktorý zachráni moju rodinu z našej zlej situácie, budem odkazovať akýkoľvek subjekt, ktorý hľadá pôžičku pre neho, on mi dal šťastie pre mňa a moju rodinu, bol som v núdzi úveru vo výške $ 360,000.00 na začať svoj život na celom ako som matka s 2 deťmi som sa stretol tento úprimný a Boh sa báť človeka úveru veriteľa, ktorý mi pomohol s pôžičkou vo výške $ 360,000.0.Dollar, je to Boh sa báť človeka, ak ste v núdzi úveru a vy bude splácať úver, kontaktujte ho mu povedať, že je pani Cynthia Corvin, že vás odkázať na neho. kontakt Mr.Aldis Curt, prostredníctvom e-mailu: - freedomlendinghome@gmail.com
    * Hard Peniaze Pôžičky
    * Podnikateľský úver
    * Dlh Konsolidácia pôžičiek
    * Osobné úver
    * Obchodné úverovej expanzie
    *Študentská pôžička
    * Rozvoj poľnohospodárstva úver
    ... A mnoho ďalších
    freedomlendinghome@gmail.com

    OdpovědětVymazat