Google

středa 14. října 2009

Velezrada a harakiri.

V souvislosti s politickým exhibicionizmem prezidenta Klause, jehož zásluhou se ve světě Česká republika stává předmětem posměchu a pohrdání, se objevily návrhy, jak ho zbavit funkce. Ústava hovoří o velezradě, ale co to velezrada je, to patrně neví ani Ústavní soud, v jehož pravomoci soud s prezidentem je. Poslanecká sněmovna může prezidenta zbavit funkce, jsou-li k tomu závažné důvody. Poškozování země asi vážný důvod je.

Před čtyřiceti lety se český cestovatel, plavící se na zaoceánské lodi, dal do rozhovoru s japonským podnikatelem, který mu s hrdostí vyprávěl příběh svého pradědečka. Stalo se to na konci devatenáctého století. Pradědeček jako samuraj tvořil doprovod japonského císaře, v Japonsku uctívaného jako boha, který se konal vznešenou císařskou návštěvu na jakémsi strategicky významném ostrově v Tichomoří, obsazeném Japonskem.

Byla velká sláva, davy lidí ve špalírech vítaly císařský průvod, když jakýsi anglický novinář, ve snaze pořídit co nejlepší fotografii, přeběhl s fotoaparátem těsně před císařem. Pradědeček-samuraj jako ochránce císařské božské velikosti nemohl prý udělat nic jiného než vytáhnout meč a Angličanovi useknout hlavu.

Když britská vláda nedostala uspokojivé vysvětlení, poslala na ostrov vojáky, kteří odtud Japonce vyhnali. Jediným viníkem ztráty ostrova a poškození státu, velezrádcem, byl císařem určen císařův průvodce, pradědeček japonského podnikatele. Protože to byl samuraj, tedy šlechtic, bylo mu nabídnuto, aby záležitost vyřídil sám, bez kata.

Pradědeček pozval do svého sídla všechny příbuzné a známé. Všichni usedli, hodovali a bavili se jako by se nic nestalo. Po hostině pradědeček vyzval všechny k slavnostnímu přípitku. Po vypití odložil sklenku, vzal samurajský meč a před zraky všech si ho vrazil do břicha.
(M.Veselý, 13.10.2009)

Žádné komentáře:

Okomentovat