Google

úterý 24. března 2009

Sedmdesát let od zavedení jízdy vpravo.

Na letošní rok (2009) připadá sedmdesáté výročí jízdy po silnicích vpravo. Důvodem ke změně způsobu jízdy byla okupace českých zemí německými vojsky, která byla zvyklá jezdit vpravo.


Československo po roce 1918 převzalo dopravní předpisy Rakouska-Uherska, kde se jezdilo vlevo. Tyto předpisy převzaly i další státy, které na území c.k.monarchie vznikly: Rakousko, Maďarsko a Jugoslávie. Mimo nich na kontinentě se jezdilo vlevo v Portugalsku a Lucembursku.

O sjednocení dopravy se jednalo poprvé v roce 1926 na pařížské konferenci. Vzorem pro zavedení jízdy vpravo měla být Francie. Vpravo se jezdilo i v Německu. V Československu se změna připravovala, stále však se objevovaly objektivní příčiny, proč to nešlo.

Teprve 11. listopadu 1938 se česko-slovenské národní shromáždění na své schůzi usneslo zavést jízdu vpravo od 1.května 1939. Všechno bylo jinak. Přišel rozpad státu a 15. března 1939 okupace českých zemí německými armádami. Hned první den okupace vydal velitel německé okupační armády Walther von Brauchitsch nařízení, že se na českém území bude jezdit vpravo - a od toho dne se jezdí vpravo. Slovensko se sice pokoušelo české země napodobit nařízením ze 17. března 1939, ale nadále se, až do konce roku 1941, jezdilo vlevo.


V současnosti se vlevo jezdí jen v evropských ostrovních státech: Ve Velké Británii, v Irsku, na Kypru a na Maltě.

1 komentář:

  1. Fotky ze socialistického Česka-Slovenska (např. Vítězný únor 1948, 1948 - 1989, ...)
    http://cssr.komsomol.cz/uvod.html

    OdpovědětVymazat