Google

pátek 20. listopadu 2009

Pohoří na Šumavě v listopadu 2009.


Před rokem prolétla medii zpráva, že majitelé penzionů v Pohoří na Šumavě žádali na odboru dopravy Jihočeského kraje, aby dopravními značkami zamezil vjezdu všech vozidel do osady. Hosté v penzionech prý jsou rušeni projíždějícími vozidly. Zákaz se zatím prosadit nepodařilo, podnikatelé se však nevzdávají, jdou tvrdě za svým cílem.





Protože občasní turisté využívali k zaparkování široké krajnice, přišly na řadu kameny, které jako "španělští jezdci" jsou mimořádným "estetickým doplňkem" osady. Zřejmě se to líbí i starostovi z Pohorské Vsi. Problémem zřejmě jsou také cyklisté a chodci, před jejichž zvědavými zraky je třeba "vyvolené" bránit. Posloužit má další ozdoba Pohoří, jíž je dlouhá hranice dřeva.



Jihočeský kraj vjezd vozidel do Pohoří zatím nezakázal, ale dal se do opravy vozovky. Nový asfaltový povrch dostala silnice Benešov nad Černou - Kuří - Lužnice - Pohorská Ves - Leopoldov. Na zbytku trasy Baronův most - Pohoří chybí dodělat ještě několik úseků. Potkávání dvou osobních vozidel, kdy z jedné strany do vozovky vyčnívala skála, na druhé vodou podemletá krajnice nad dvacetimetrovým kaňonem, už není horrorem, už se zde potkávají i kamiony se dřevem. Krajnice nad Pohořským potokem byly zpevněny a vybaveny svodidly, skály a sesutá půda pod svahy na druhé straně byly odstraněny a proti dalšímu sesuvu postaveny kamenné stěny. Možnost důkladného prohlížení přírody za jízdy, při pomalém projíždění od díry k díře v silnici, je minulostí, místo toho nutno vyhlížet z které zatáčky se vynoří terénní vůz šíleně spěchajícího lesníka.




Kdyby v listopadu se po silnici procházející Pohořím nepohybovaly stroje rakouských těžařských a dopravních firem, byl by tam klid jako v dobách, kdy tam bylo nepřístupné hraniční pásmo. Tiché penziony snad čekají na sníh a první hosty, kteří na svazích budou předvádět lyžařské umění. Zatím nejeví známky lidské přítomnosti. Z původního městečka zůstala zřícenina kostela, pomník vojáků padlých v první světové válce a hřbitov. Na místech obytných budov pro tisíc lidí (v roce 1909) vyrostlo šest moderních budov, penzionů a chat, po větší část roku prázdných. Vize o vybudování celoročně obývané obce definitivně padly.

Žádné komentáře:

Okomentovat